Βασιλικός Πολτός

Βασιλικός Πολτός

Συλλογή

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος παραγωγής του βασιλικού πολτού στην Ελλάδα είναι από τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας που σχηματίζονται περιμετρικά της κηρήθρας κατά την περίοδο της άνοιξης και νωρίς το καλοκαίρι. Τα σχηματισθέντα βασιλικά κελιά κόβονται από τις κηρήθρες και γίνεται η συλλογή του βασιλικού πολτού, αφού πρώτα αφαιρεθεί από μέσα η προνύμφη της βασίλισσας.

Ο πιο συστηματικός όμως τρόπος παραγωγής βασιλικού πολτού είναι με τη μέθοδο του εμβολιασμού. Κατά τη μέθοδο αυτή σε βασιλικά κελιά εμβολιάζουμε προνύμφες εργατριών ηλικίας 1-3 ημερών και τα εμβολιασθέντα αυτά βασιλικά κελιά τοποθετούνται σε μελίσσια δυνατά, που δεν έχουν βασίλισσα. Την 3η ημέρα από τον εμβολιασμό (72 ώρες) τα εμβολιασμένα βασιλικά κελιά έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βασιλικού πολτού. Αφού αφαιρέσουμε την προνύμφη της βασίλισσας, συλλέγουμε το βασιλικό πολτό και μπορούμε πάλι να επαναλάβουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού στα ίδια βασιλικά κελιά.

Θρεπτική Αξία

Ο βασιλικός πολτός έχει θεαματικά αποτελέσματα στην άμυνα (ανοσοποιητικό σύστημα) του οργανισμού, στη διανοητική και σωματική του τόνωση και ευεξία, αλλά και στη λίμπιντο.
Βοηθά στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, τον γηρασμένο και ταλαιπωρημένο οργανισμό, ενώ βρίσκει και μεγάλη εφαρμογή στην παιδιατρική, βοηθώντας παιδιά με αναιμία, πνευμονία βακτηριακές λοιμώξεις κ.α. Βελτιώνει τη γενική διάθεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, την όρεξη και βοηθά ώστε τα άτομα να αποκτήσουν μεγαλύτερη διανοητική και σωματική δύναμη. Επιπλέον, έχει μικροβιοκτόνες και αντισηπτικές ιδιότητες.

Συνηθισμένη Σύνθεση

Ο βασιλικός πολτός αποτελείται από 60-70% νερό, πρωτεΐνες, σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη κ.α.), λιπίδια με σπουδαιότερο το 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, ορμόνες (τεστοστερόνη, προγεστερόνη, οιστραδιόλη), 29 αμινοξέα, αντιμικροβιακές ουσίες, βιταμίνες (ιδίως βιταμίνες Β) κ.α.

Δοσολογία

Συστήνεται ένα κουταλάκι με το ειδικό δοσομετρικό κουταλάκι το πρωί
και ενώ είστε νηστικοί, κάτω από τη γλώσσα, μέχρι να διαλυθεί. Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο.